Koristne probiotične bakterije (Bifidobacterium in Lactobacillus) prevladujejo v prebavnem traktu zdravega človeka. Te preprečujejo nastanek in omejujejo rast mikroorganizmom, ki imajo negativne učinke na naše zdravje, ter lajšajo simptome preobčutljivosti na laktozo, delujejo protialergijsko, izboljšajo imunski sistem, pomagajo pri borbi z rakavimi celicami, preprečujejo osteoporozo in nastanek zobnega kariesa. Da bi povečali prisotnost koristnih bakterij v črevesni mikroflori, je priporočljivo uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov ali drugih farmacevtskih preparatov. Rast probiotičnih organizmov se lahko doseže tudi z vključevanjem prebiotikov v prehrano. Ti so neprebavljive sestavine hrane, ki stimulirajo rast in delovanje bakterij v debelem črevesu, ter tako koristijo zdravju gostitelja. Po kitajskih prepričanjih se namreč dobro zdravje prične ravno v debelem črevesu.
Prednost prebiotikov je v tem, da se razgradijo šele v debelem črevesu, medtem ko njihova pot pred tem ne vpliva na njihove lastnosti in sposobnosti. Opisani prebiotiki so proizvedeni industrijsko in so vsi saharidi. Vključujejo število neprebavljivih oligosaharidov (NDO) in nekaj polisaharidov. Med prebiotične polisaharide spadajo inulin in nekatere vrste škroba, ki so odporne na prebavne encime. Med oligosaharide z dokazanim prebiotičnim delovanjem spadajo fruktooligosaharidi (FOS). Na podlagi njihovih lastnosti, pa je bil osnovan FOS Sirup.